Siirry suoraan sisältöön

Stake pool –delegointi

Monet Cardanon verkon pohjalle muodostettuun ADA-valuuttaan sijoittavat ovat vähintäänkin kuulleet ns. staking pooleista. Se on virtuaalinen ympäristö, johon pystyy tallettamaan kryptovaluuttaa, joka kerryttää korkoa ajan myötä. Kryptosijoittaja voi siis kasvattaa omaisuuttaan ostamatta lisää ADA-kryptovaluuttaa.  Seuraavaksi tutustutaan tarkemmin siihen, miten stake pool -delegointi käytännössä tapahtuu?

Mikä on stake?

Ennen kuin perehdymme sen tarkemmin stake pooleihin, on hyvä olla selvillä perusteista. Stake eli esimerkiksi omistettu ADA-kryptovaluutta Cardanon verkossa edustaa yhtä stakea. Se siis vastaa yksinkertaisuudessaan omaisuutta tietyssä kryptovaluutassa.

Stakea pystyy delegoimaan Cardanon verkossa niin, että sijoittaja voi jopa saada lisää tuottoa ostamatta lisää kryptovaluuttaa. Tämä on mahdollista stake poolien avulla, joita käyttäjät pyörittävät monesti jopa itse. Aloittelijalle on helpointa kuitenkin hyödyntää muiden luomaa luotettavaa stake poolia. Mitä enemmän kryptovaluuttaomaisuutta eli stakea pooliin tallennetaan, sitä enemmän se tuottaa.

Miten staking tapahtuu Cardanon kryptoverkossa?

Cardano-kryptoverkko on erityisen suosittu ympäristö staken delegoimiseen, sillä kyseessä on moderni ja toimiva virtuaalinen ympäristö. Kun sijoittaja päättää tallettaa eli lukitsee osan tai jopa kaiken kryptovaluutasta lohkoketjuun. Tällöin tallettaja pääsee vaikuttamaan lohkoketjuverkoston toimintaan äänestysten kautta, sillä hänen rahansa ovat siinä kiinni. Toinen vaihtoehto on se, että käyttäjä edesauttaa kryptoverkostoa validoinnissa ei tilinsiirtojen tarkistukseen. Tämä vahvistaa ja kasvattaa lohkoketjua.

Se, mistä stakea delegoinut sijoittaja saa tuottoa, on vastapalvelusta lohkoketjuverkoston tukemisesta. Periaatteessa kyseessä on kuin korkojen maksu pankeissa. Pankkimaailmassakin on niin, että kun ihminen tallettaa tililleen rahaa, raha on pankilla lainassa. Pankin tukemisesta tallettaja saa siis korkoa. Ero Cardanon kryptoverkoston ja pankkien välillä on se, että kryptomaailman koroilla on mahdollista tienata huomattavasti enemmän. Usein palkkion saa jopa kuukausittain, kun taas pankeissa korko saatetaan maksaa vain kerran vuodessa.

Krypto stakingiin Cardanon verkostossa pystyvät osallistumaan kaikki ja se toimii Proof-of-Stake-algoritmin avulla. ADA-kryptovaluuttaa ei siis pysty louhimaan samalla tapaa kuin esimerkiksi Bitcoineja, minkä takia staking on otettu käyttöön uutena tapana tehdä lisää tuottoa sijoittajana. Sen avulla pystytään luomaan lisää ADA-valuuttaa ilman louhimisprosessia

Stake pool on aloittelijoiden ympäristö stakingiin

Krypto staking saattaa aloittelijasta kuulostaa hyvin monimutkaiselta prosessilta, mutta todellisuudessa se on tehty erittäin helpoksi staking poolien avulla. Kyseessä on valmis alusta, johon sijoittaja voi vapaasti tallettaa esimerkiksi ADA-valuuttaa. Käyttäjä siis lainaa omaisuuttaan tietylle lohkoketjulle.

Sijoittajan on kuitenkin varmistettava, että kyseessä on turvallinen ja luotettava staking pool. Valitettavasti kryptomaailmassa tapahtuu myös paljon huijauksia eli laita kryptovaluuttasi vain kohteeseen, johon voit takuulla luottaa. Luotettava staking pool ei vie rahojasi, vaan varmistavat, että lohkoketju toimii odotetulla tavalla.

Cardanon verkossa toimivat staking poolit hyödyntävät Ouroboros-protokollaa, joka on todennäköisyyslaskentaan perustuva mekanismi. Ouroboros pystyy tunnistamaan lohkoketjun johdossa olevan, joka tulee kaikkein todennäköisimmin muodostamaan ketjuun seuraavan lohkon. Kun lohko muodostuu, lohkon johtaja saa siitä palkkion, joka jaetaan samalla kaikkien muiden lohkoon sijoittaneiden kesken. Saatu palkkio riippuu pitkälti siitä, miten suuren summan stake pooliin on sijoittanut.

Miten stake pool -delegointi tapahtuu käytännössä?

Stake pool -delegonti tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että sijoittaja tallettaa kryptovaluutta stake pooliin. Kaikilla ei nimittäin ole taitoja oman digitaalisen altaan luomiseen, joten on helpompi käyttää valmista ympäristöä. Nykyään delegointi on tehty erityisen helpoksi erilaisten kryptolompakoiden välityksellä. Esimerkiksi Daedalus- ja Yoroi-nimiset virtuaaliset lompakot mahdollistavat delegoimisen jopa useampiin stake pooleihin kerrallaan.

Se, miten stake pool -delegoinnista on pystytty tekemään erittäin tuottoisaa sekä turvallista, on onnistunut kannustimien avulla. Tämän mekanismin ansiosta sijoittajan on viisaampaa laittaa ADA- kryptovaluuttansa stake pooliin sen sijasta, että hän pitäisi valuuttaa tilillään.

Voiko delegoidun staken siirtää toiseen stake pooliin?

Aloittelevalle ADA-sijoittajalle saattaa syntyä kysymys siitä, että pystyykö hän siirtämään jo delegoidun kryptovaluutan toiseen stake pooliin. Onneksi tämä on todellakin mahdollista. Sijoituksesi siirtyy toiseen stake pooliin parin uuden lohkon syntymisen jälkeen. Tällöin krypto-omistukset siirretään automaattisesti haluttuun stake pooliin. Huomioi kuitenkin se, että saat edelleen palkkioita kahdesti aikaisemmasta altaasta ennen kuin muutokset päivitetään pysyvästi.

Voiko stake pool -delegoinnilla tehdä tuottoa?

Stake pool -delegointi on hyvä tapa tehdä tuotta Cardanon kryptoverkostossa. Sijoittaja pystyy tarkistamaan mahdolliset tuotot palkkiolaskurin avulla, joka tarjoaa arvion mahdollisista palkkioista. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että tämä on vain arvio, sillä Cardanon muuttuvassa ympäristössä palkkioiden suuruus vaihtelee.

Mitä luottettavampaan digitaaliseen stake pooliin kryptovaluuttansa tallettaa, sitä todennäköisemmin tuottoa tulee. ADA on myöskin vähemmän volatiili kryptovaluutta juuri siksi, ettei tätä valuutta pysty louhimaan. Sen arvo kuitenkin muuttuu sijoittajien käyttäytymisen mukaan eli on hyvin mahdollista, että sen kurssi tulee laskemaan lyhyessäkin ajassa. Sijoita siis vastuullisesti ja pienillä summilla ainakin aluksi!

Mistä tunnistaa parhaan stake poolin?

Jos on vähänkään seikkaillut Cardanon kryptoverkossa, on tullut huomanneeksi, että erilaisia stake pooleja löytyy hyvinkin paljon. Voi siis olla hieman hankalaa tunnistaa, millaiseen lohkoketjuun omat rahat kannattaa tallettaa. Onneksi Cardanon kryptoverkosto on löytänyt tähän ratkaisun ja alkanut tarjoamaan tietoja ja arvioita eri stake poolien toiminnasta. Esimerkiksi Shelley Daelaus ja Yoroi tarjoavat listan kaikista markkinoilla olevista pooleista.

Nämä listat helpottavat sijoittajan päätöksentekoa huomattavasti. Erilaisia stake pooleja arvoidaan pääasiassa toiminnan tehokkuuden ja houkuttelevuuden kautta muiden ominaisuuksien lisäksi.

Stake poolin toiminnan tehokkuus

Jokainen sijoittaja haluaa tallettaa rahansa mieluummin sellaiseen stake pooliin, joka toimii optimaalisesti ja tehokkaasti. Koska sijoittajat pääsevät kokemaan stake poolin itse, he myös äänestävät siitä, miten hyvin lohkoketju toimii. Huono tehokkuus, kuten 40 %, kertoo siitä, että jokin on vialla. Yleensä ongelma on esimerkiksi huono verkkoyhteys tai yhteys on jostain syystä katkennut.

Tehokkuutta kannattaa arvioida mieluummin pitkällä aikavälillä, sillä kaikissa stake pooleissa saattaa olla joskus teknisiä ongelmia. Niiltä ei voi koskaan välttyä. Ole siis varuillaan, jos stake poolilla on 0 % tai 100 % tehokkuusarvio. Kovin matala arvio kertoo siitä, ettei lohkoketju ole vielä muodostanut uusia lohkoja. Korkea arvio on taas merkki siitä, että stake poolissa muodostetaan enemmän lohkoja kuin alun perin oli tarkoitus.

Stake poolin saturaatio eli tiheys

Mikäli stake pooliin delegoidaan liikaa kryptovaluuttaa verrattuna sen verkoston toimintaan ja tehokkuuteen, aletaan puhua korkeasta tiheydestä eli saturaatiosta. Kun stake poolin saturaatio on yltänyt tiettyyn pisteeseen, delegoidaan kryptovaluuttaa toisiin stake pooleihin. Näin vältytään siltä, että yksi lohkoketju kasvaisi liian suureksi. Jokaisen stake-altaan saturaatiotason pystyy tarkistamaan esimerkiksi Deadaluksen luomilta ranking-listoilta.

Cardanon verkossa siis pätevät perinteiset sijoittamisen periaatteet. Mitä kilpailuhenkisempiä stake poolit ovat, sen parempi. Se luo enemmän mahdollisuuksia sekä sijoittajille että stake poolien ylläpitäjille. Yksi suuri stake pool veisi sijoittamisesta kaiken ilon ja jännityksen.

Stake poolin houkuttelevuus

Cardanon verkossa arvioidaan myös eri stake poolien houkuttelevuutta sijoittamisen näkökulmasta. Tämä arvio ottaa huomioon monet eri ominaisuudet, kuten stake poolin varallisuuden, lisämaksut, tehokkuuden, palkkioiden suuruuden sekä sen tiheyden. Kyseessä on siis yleiskuva siitä, kannattaako sijoittajan laittaa kryptovaluuttaansa juuri tähän lohkoketjuun.

Stake poolien hyviä ja huonoja puolia

Stake poolit ovat mullistaneet monen ADA-kryptovaluuttaan sijoittavan elämän ja helpottaneet tuottojen saamista ostamatta lisää kryptovaluuttaa. Niillä on kuitenkin sekä hyviä että huonoja puolia.

Hyvä puoli on esimerkiksi se, että luotettavat stake poolit mahdollistavat vaikuttamisen lohkoketjun toimintaan ja tekevät sijoittajan talletuksille tuottoa kuukausittain. Kyseessä on paljon pitkäjänteisempi tapa tehdä lisää kryptovaluuttaa kuin esimerkiksi louhimalla Bitcoinien tapauksessa. Cardanon kryptoverkostossa on useita tehokkaita, toimivia ja turvallisia stake pooleja, jotka tarjoavat kryptosijoittajalle mahdollisuuden delegoida krypto-omistuksiaan kryptolompakkonsa ulkopuolelle.

Huono puoli on taas se, että valitettavasti Cardanon kryptoverkossa on mahdollista tulla huijatuksi. Tästä syystä on erittäin tärkeää tunnistaa jokaisen stake poolin taustat huolellisesti. Stake poolit eivät ole ilmaisia, vaan tallettajat joutuvat maksamaan erikseen maksuja ylläpitäjälle. Yleensä tuotto on kuitenkin korkeampi kuin maksut ja sijoittaja saa vastapalvelukseksi turvallisen alustan kryptovaluuttansa tallettamista varten.

Kannattaako stake pool -delegointi?

Jokainen kryptosijoittaja päättää itse, mikä on juuri hänelle paras tapa sijoittaa. Cardanon kryptoverkosta on tullut uudenlainen ja moderni virtuaalinen ympäristö. Osalle riittää jo pelkästään se, että on ostanut ADA-kryptovaluuttaa. Jos taas haluaa viedä kryptosijoittamisen hieman pidemmälle, voivat stake poolit luoda sille oivallisen mahdollisuuden. Tärkeintä on osata tunnistaa luotettavat stake poolit ja vertailla niitä rauhassa. Riippumatta sijoitustyylistäsi sijoita aina vastuullisesti ja harkiten Cardanon kryptoverkostossa!