Siirry suoraan sisältöön
Cardano (ADA)

Näin ostat Cardanoa

Oletko valmis hyppäämään ensimmäistä kertaa kryptojunan kyytiin? Vai oletko kenties jo kokeneempi sijoittaja, joka etsii seuraavaa hittiä? Kuuluit sitten kumpaan ryhmään hyvänsä, Cardanossa saattaa piillä vastaus. Ja koska olet saapunut tälle sivulle, olet jo varmasti kuullutkin siitä jotakin; ehkä vain vaimeaa supinaa, ehkä innostunutta hehkutusta, ehkä skeptisiä mielipiteitä.

Cardano on ymmärrettävästi monien ammattisijoittajien ja kryptofanien huulilla. Innovatiivisella teknologiallaan ja vakaasti kasvavalla suosiollaan tämä kryptovaluutta on kiinnittänyt huomiota maailmanlaajuisesti. Sen tämänhetkinen alhainen hinta ja myönteiset kasvuodotukset tekevät siitä varsin houkuttelevan sijoituskohteen.

Hetkinen… kuinka Cardanoa sitten saisi omaankin lompakkoon? Vai onko siihen sijoittamisessa edes mitään järkeä? Pureudumme näihin ja moniin muihin Cardanoa ympäröiviin aiheisiin juuri tässä artikkelissa!

Cardanon

Cardano pähkinänkuoressa – Mikä se on ja mihin sitä voi käyttää?

Kryptovaluuttojen maailmassa on lukematon määrä erilaisia vaihtoehtoja. Alan jättiläiset Ethereum ja Bitcoin, joista voit lukea lisää osoitteessa bitcoinkurssi.io ovat luonnollisesti hyvin vetovoimaisia sijoituskohteita, mutta samaan aikaan ne ovat myös monen tavallisen tallaajan budjetin ulkopuolella. Täten mahdollisuus osua oikeaan jonkin vielä pienen, mutta tulevaisuudessa rajusti kasvavan krypto-omaisuuden kohdalla on houkutteleva.

Yksi asiantuntijoiden parhaista veikkauksista tällaiseksi nousevaksi tähdeksi on Cardano. Se on lohkoketjuteknologiaan perustuva alusta, joka tukee hajautettujen sovellusten ja älysopimusten luomista. Se ajaa monien muiden kryptoalan toimijoiden tavoin DeFi:n eli hajautettujen rahoituspalveluiden kehittämistä ja laajempaa käyttöönottoa. Cardanon polttoaineena toimiva valuutta kantaa samaa nimeä, ja siitä käytetään lyhennettä ADA.

ADA-valuuttaa voidaan käyttää tavallisen valuutan tavoin palvelujen ja tuotteiden ostamiseen sitä vastaanottavissa paikoissa. Se ei ole samalla tapaa yleinen vaihtoehto kuin vaikkapa Bitcoin, mutta esimerkiksi erilaisissa kryptopeleissä tai NFT-markkinoilla sille voi löytyä käyttöä. Ehkä yleisempi syy Cardanon ostamiselle on toive tuotoista, joita voi lähteä tavoittelemaan steikkaamalla tai vain toivomalla ja odottamalla myönteistä kurssikehitystä.

Cardanon takana on tutkijoista, insinööreistä ja muista teknologiaan perehtyneistä yksilöistä koostuva tiimi, joka panostaa vakavasti hankkeen kehitykseen. Cardanon tavoitteet ovat mahtipontisia: se haluaa saavuttaa globaalin muutoksen tapaan, jolla tietojamme ja rahojamme käsitellään. Cardano näkee tulevaisuuden sellaisena, jossa yhteiskunnassa vallitsee “todellinen demokratia”.

Vaikka et henkilökohtaisesti näkisi totuutta näissä lennokkaissa kuvissa, joita Cardano piirtää, voi siihen sijoittaminen silti olla harkitsemisen arvoinen juttu. Pohditaanpa tätä seuraavaksi.

Onko Cardano järkevä sijoitus?

Cardano herättää ymmärrettävästi kiinnostusta. Sen kiinnostavat tavoitteet ja vahva teknologinen perusta ovat saaneet monet höristelemään korviaan. Mutta ennen kuin ryntäät ostamaan ADA:ta kuin viimeistä päivää, on tärkeää ymmärtää sijoitukseen liittyvät riskit ja tehdä huolellista analyysiä.

Cardano on verrattain melko nuori ja suhteellisen tuntematon kryptovaluutta. Se on kuin se uusi bändi, josta kaikki puhuvat, mutta jolta et ole vielä kuullut yhtäkään kappaletta. Se saattaa kuulostaa jännittävältä ja houkuttelevalta, mutta kryptomarkkinoiden arvaamatonta luonnetta ei ole hypetyksestä huolimatta syytä unohtaa.

Tarkastellaan nyt hieman Cardanon eri ominaisuuksia. Mitä mahdollisuuksia ja uhkia siihen sijoittamiseen liittyy?

Teknologia

Teknologia

Kun puhutaan Cardanon teknologiasta, sen kiehtovuutta ei käy kieltäminen. Sen ensimmäisenä käyttöönottama Ouroboros-protokolla hyödyntää energiaa säästävää proof-of-stake-konsensusta sähköä syövän proof-of-work-konsensuksen sijasta. Ouroboroksesta tekee erityisen se, että siihen on sisällytetty eräänlainen viive, jonka tarkoituksena on tehdä verkosta vahvempi esimerkiksi kyberhyökkäyksien torjumisessa. Lisäksi Cardanon turvatoimia pyritään jatkuvasti parantamaan kolmansien osapuolten, kuten yhteistyökumppaneina toimivien yliopistojen, tekemien säännöllisten tarkastusten ja arvioiden perusteella.

Nopeus

Nopeus, se on sana, joka saa kaikki kryptosijoittajat kiinnostumaan. Cardanon TPS (Transactions Per Second) on varsin kilpailukykyinen 250–270, eli kymmenkertainen sen suurimman kilpailijan Ethereumin vastaavaan. Vaikka sen suorituskyky ei ehkä ole vielä täydessä loistossaan, kehittäjät ovat pyrkineet parantamaan sen nopeutta ja tehokkuutta; työn alla oleva Layer 2 -päivitys lupaa jopa nelinkertaista nopeutta (1000 TPS) nykyiseen verrattuna. Cardanon kasvava suosio voi kuitenkin osaltaan vaikuttaa siirtojen nopeuteen, ja täten jääkin nähtäväksi, pystyykö se vastaamaan lupauksiinsa.

Kasvumahdollisuudet

Cardanon kohdalla moni asiantuntija on antanut peukkua sen potentiaalille kasvaa tulevaisuudessa. Jos se onnistuu vakuuttamaan joitakin isoja sijoittajia, saattaa tiedossa olla ADA-valuutan nousukaari. Kaikkia rahojaan ei kuitenkaan ole syytä laittaa likoon, sillä kuten jo mainittua, arvaamattomuus kuuluu olennaisena osana kryptovaluuttasijoittamiseen. Toisaalta keskustelua on käyty myös siitä, että Cardano ei ole kehittynyt kovinkaan nopealla aikataululla moniin kilpailijoihinsa, kuten Solanaan, verrattuna, ja se on uusine ominaisuuksineen armottomasti myöhässä. Lupaavista valuutoista puhuttaessa Cardano on kuitenkin ehdottomasti listan kärkisijoilla.

Maksut

Hinta ja siirtomaksut, ne monen kryptotreidaajan tärkeimmät kriteerit. Cardanon kurssi pyörii tällä hetkellä noin 30 sentin paikkeilla, eli ADA-kolikoita pääsee ostamaan pienelläkin rahallisella panostuksella. Siirtomaksut taas riippuvat monista tekijöistä, kuten kysynnästä ja verkon kuormituksesta. Keskimääräinen hinta per transaktio on Cardanon verkossa noin 13 senttiä, eli varsin edullinen. Kuitenkin kuten nopeudenkin kohdalla, kasvava suosio voi aiheuttaa nousua siirtomaksuihin – ja kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti tietysti myös kurssiin.

Osta Cardanoa – Mistä ja miten?

No niin, nyt päästään tositoimiin! Aiot siis mitä ilmeisimmin ostaa Cardanoa ja kaivaa itsesi syvemmälle kryptovaluuttojen maailmaan. Ehkä vielä mietit, mutta haluat jo valmistautua. Neuvomme sinulle nyt, mistä Cardanoa kannattaa lähteä ostamaan ja millä valuutalla.

Ensimmäiseksi sinun täytyy valita pörssi, josta voit ostaa Cardanoa. Vaihtoehtoja on useita, ja suosittu pörssi, kuten Binance, Coinbase tai Kraken voi olla varmin valinta. Näillä toimijoilla on vankka maine, ja ne tarjoavat yleensä Cardanoa fiat-valuutoilla, kuten dollareilla tai euroilla, vaihdettavaksi. Jos sinulla on jo muita kryptovaluuttoja taskussasi, ja haluaisit hieman monipuolistaa salkkuasi, voit tietenkin käydä kauppaa myös näillä olemassa olevilla varoillasi. Jos toiveenasi on käyttää juuri jotakin tiettyä valuuttaa Cardanon ostamiseen, tarkista vaihtoparin saatavuus etukäteen.

Sekä fiat-valuutan että krypton käyttöön ostotapahtumissa liittyy omat riskinsä. Perusfyffeä käytettäessä kannattaa välttää luotolla ostamista, jotta et isompien ostosten kohdalla päädy kurssin romahtaessa vaikeuksiin. Kryptovaluutan kohdalla taas on oltava tarkkaavainen kurssiheilahtelujen suhteen, jottei kaupasta tule merkittävän tappiollinen.

Palataanpa vielä kaupankäyntialustan valintakriteereihin. Pörssin valinnassa tulee panna merkille se, onko kyseessä keskitetty vai hajautettu pörssi. Ensimmäisessä maksut kulkevat välittäjän, eli pörssin, kautta. Tämä tuo kaupankäyntiin turvaa, mutta myös korkeampia kuluja. Hajautetuissa pörsseissä tai niin kutsutuilla P2P-alustoilla käyttäjät käyvät kauppaa suoraan keskenään, jolloin kuluissa pääsee säästämään. Näillä sivustoilla on kuitenkin oltava tarkkana siitä, että kaupoille lähtee vain hyviä arvosteluja saaneiden käyttäjien kanssa.

Varmista ennen kaikkea se, että valitsemasi pörssi on luotettava ja turvallinen. Kryptomaailman villissä lännessä on valitettavasti myös rahojasi ja henkilötietojasi himoitsevia ahneita rosvoja, joten varovaisuutta on syytä noudattaa. Tutki eri alustojen saamia arvosteluja ja sertifikaatteja, ja käytä vain tunnettuja ja hyvämaineisia vaihtoehtoja. Suhtaudu liian hyvältä kuulostaviin tai muuten epäilyttäviin tarjouksiin äärimmäisen epäluuloisesti.

Cardano (ADA)

Cardanon turvallinen säilyttäminen

Kuvitellaan, että olet nyt hankkinut Cardanoa, ja se lojuu tällä hetkellä pörssitililläsi. Haluat tietenkin pitää aarteesi hyvässä turvassa, mutta mikä olisi siihen paras tapa? Seuraavaksi tiedossa on muutama hyvä vinkki tähän.

Pörssin niin kutsutussa lompakossa varojen ei kannata antaa istuskella kovin pitkään, mutta arvaatko miksi? Yksi tärkeä syy on se, että mikäli pörssi joutuu hakkeroinnin kohteeksi, ovat ADA-kolikkosi vaarassa. Sinulla ei myöskään ole täyttä hallintaa varoihisi, koska niihin liittyvät yksityiset avaimet ovat pörssin hallussa. Pörssitilillä kannattaakin säilyttää vain pieniä määriä valuuttaa tilin aktiivisena pitämiseksi (jotkin pörssit edellyttävät tätä).

Jos krypton säilyttäminen pörssitilillä ei ole järkevää, niin mihin ne sitten tulisi siirtää? Voit valita kahdesta vaihtoehdosta: online-lompakko tai offline-lompakko, jota kutsutaan myös kylmälompakoksi.

  • Online-lompakot ovat käytössä käteviä, sillä niissä oleviin varoihin on helppo ja nopea päästä käsiksi. Ne toimivat verkossa, ja voit käyttää niitä useimmissa laitteissa, kuten tietokoneilla, älypuhelimilla ja tableteilla. Suositeltavia online-lompakoita Cardanolle ovat esimerkiksi Daedalus ja Yoroi. Muista valita lompakko, joka tarjoaa vahvat suojausominaisuudet.
  • Toinen vaihtoehto on offline-lompakko, eli kylmälompakko. Tämä on kuin oma pieni fyysinen pankkisi, jossa voit säilyttää Cardanoasi turvallisesti. Kylmälompakko toimii ilman internet-yhteyttä, mikä tekee siitä erittäin turvallisen vaihtoehdon. Suosittuja kylmälompakoita Cardanolle ovat esimerkiksi Ledger Nano S ja Trezor.

Tärkeää on myös suojata lompakkosi turvallisella salasanalla, joka on ainutlaatuinen ja vaikeasti arvattava. Älä käytä helppoja salasanoja, kuten syntymäpäiviä tai lemmikkien nimiä. Käytä mieluummin vahvoja salasanoja, jotka sisältävät isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.

Lisäksi on suositeltavaa ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA) lompakkoosi, mikäli suinkin mahdollista. Tämä lisäkerroksen turvallisuutta tuova vaihe vaatii sinun syöttävän toisen vahvistuskoodin tai tunnisteen sisäänkirjautumisen yhteydessä, mikä vaikeuttaa tunkeutujien pääsyä lompakkoosi.

Ouroboros

Maltti mukana kryptokaupoissa

Jos tämän kaiken luettuasi kiinnostuksesi sijoittaa Cardanoon on edelleen vahva tai lähti suorastaan nousukiitoon, tulee sinun vielä malttaa mielesi. Tee perusteellista tutkimusta ja perehdy huolellisesti sen teknologiaan ja kehityskaareen. Älä luota sokeasti huhupuheisiin, sillä kryptomaailma on täynnä valheellisia lupauksia ja illuusioiden luojia. Tarkastele eri lähteiden tarjoamaa tietoa, ja suhtaudu erityisen kriittisesti sellaiseen tietoon, jota levitetään myymistarkoituksissa.

Kuten kaikissa sijoituksissa, myös Cardanon ostamisessa on tärkeää pitää järki päässä ja maltti mukana. Älä anna FOMO:n (Fear Of Missing Out) viedä sinua mukanaan. Muista, että pitkäjänteisyys ja harkitut päätökset ovat avain menestykseen kryptovaluuttamaailmassa – ihan kuin kaikessa muussakin sijoittamisessa. Älä kuvittele rikastuvasi Cardanon avulla yhdessä yössä, jos koskaan.

Ja mikäli olet valmis ottamaan riskin ja astumaan Cardanon maailmaan, muista sijoittaa vain sellainen summa, jonka olet valmis menettämään – korkean volatiliteetin sijoituskohteisiin ei ole syytä laittaa koko kuukausipalkkaa. Kryptomaailmassa voitto ja tappio kulkevat käsi kädessä, eikä tuotoista ole takeita pitkälläkään aikavälillä. Joskus joku kuitenkin osuu kultasuoneen, ja siinä piileekin Cardanon kaltaisten kehittyvien kryptokohteiden viehätys.