Kukaan uutisia tai aikaansa seuraava suomalainen ei ole voinut olla huomaamatta kryptovaluuttojen ilmestymistä osaksi päivittäisiä talousuutisia- ja keskusteluita. Mistä käytännössä kuitenkin on kyse? Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät alkeet kryptovaluutoista, sekä miksi niistä on viime vuodet oltu niin kiinnostuneita.
Lohkoketjuteknologia
Kryptovaluuttoista puhuttaessa viitataan usein lohkoketjuihin ja lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketjut ovat digitaalisia tietokantoja, jotka on hajautettu useiden toisiinsa yhdistyneiden palvelimien välille. Lohkoketjut kasvavat jatkuvasti palvelimiin yhdistyneiden käyttäjien tekojen seurauksena.
Kun lohkoketjuun, johon jokin kryptovaluutta perustuu, syntyy uusi lohko, niin se vapauttaa käyttäjien käyttöön lisää kryptovaluuttaa. Tätä kutsutaan joko louhimiseksi tai steikkaamiseksi riippuen siitä, millainen lohkoketju tai valuutta on kyseessä.
Koska lohkoketju sijaitsee monilla itsenäisillä palvelimilla, ja kaikki ketjun lohkot sisältävät edellisen lohkon tiivistelmän, sitä on mahdotonta manipuloida. Näin esimerkiksi kryptovaluuttojen väärentäminen ei ole mahdollista.
Itsenäiset ja riippumattomat valuutat
Kryptovaluutat syntyivät tavoitteena luoda täysin digitaalinen, läpikotaisin kansainvälinen sekä kokonaan perinteisistä taloudellisista tahoista riippumaton valuutta. Näin ollen kryptovaluutat eivät tunne valtioiden rajoja, eivätkä niiden arvot perustu mihinkään fyysisiin mittareihin tai pankkien luomiin velkakirjoihin.
Kryptovaluuttojen itsenäisyys on niiden suurin vahvuus mutta myös heikkous. Koska valuutat ovat itsenäisiä ja vapaita, niitä ei voi kontrolloida esimerkiksi poliittisilla päätöksillä. Näin ne ovat osa visiota tulevaisuuden digitaalisesta todellisuudesta, jossa teknologian kehitys on auttanut ihmiskuntaa järjestämään yhteiskuntansa ilman tyranneja ja omaa etuaan pönkittäviä instituutioita. Toisaalta kryptovaluuttojen itsenäisyydestä on seurannut pienimuotoinen anarkia niiden markkinoilla. Monille ensikosketus kryptovaluuttoihin on ollut skandaalinkäryinen otsikko, jossa on hekumoitu joko massiivisilla kryptomiljoonilla tai kauhisteltu yksittäisten valuuttojen arvonromahduksia.
Kryptovaluutat – Sijoituskohde vai vaihdannan väline?
Kryptovaluuttojen tavoitteena oli alun perin korvata perinteiset valuutat ja vanhanmallinen rahan käyttö kaikkialla. Toistaiseksi tämä ei kuitenkaan ole vielä toteutunut.
Ensimmäinen ja merkittävin kryptovaluutta, eli Bitcoin, oli hetkellisesti käypä valuutta esimerkiksi joissakin verkkokaupoissa. Sen arvo kuitenkin kasvoi nopeasti niin suureksi, etteivät sen omistajat enää halua käyttää sitä, vaan siitä on tullut sijoituskohde.
Nykyisin kryptovaluuttoja on lukematon määrä. Jotkut niistä pyrkivät toistamaan Bitcoinin tarinan, kun taas toiset pyrkivät tavallisiksi yksityishenkilöiden väliseen kauppaan soveltuviksi maksuvälineiksi.